Min inställning till sötsaker och annat snacks

Socker är ofta en laddad fråga på mammasidor på socialamedier. Blev inspirerad att skriva ett inlägg om vår inställning till detta efter en artikel som jag läste igår.
Vi ligger nog  någonstans i mitten av ytterligheterna när det gäller Hilmer sockerintag.
Innan han blev 1 så fick han bara frukt. 
Nu försöker vi lära honom att ha en sund inställning till det och hitta något som passar för vår familj. Skulle vi inte äta sötsaker mm själva så skulle heller inte Hilmer göra det men eftersom vi själva äter det så tror jag mer på att han ska få smaka han med men lära sig att äta med måtta och att det inte blir en hets när det serveras. 


Frukt får han äta varje dag som mellanmål då det finns mycket annat bra i än bara socker.

Russin får han bara som fredagsmys eller som muta i "nödfall" (tex när vi skulle kolla på kusinen som spelade handboll).

På lördagar bakar vi ibland kaka och äter tillsammans på kvällen. Då förenar vi nytta med nöje och han lär sig enormt mycket av att vi bakar tillsammans.

Juice får han bara när vi är borta eller när vi har besök och serverar juice till frukost.

Dricka eller saft har vi inte introducerat ännu utan när han festar till det får han gärna bubbelvatten.

Är vi bjudna på fika eller har vänner hemma som vi fikar med är det för mig självklart att Hilmer också ska få.

Glass har vi ätit några gånger men tillhör inte vanligheterna men det kommer nog bli ett par i sommar.

Godis har vi inte gett ännu och tror inte vi kommer göra det på ett tag heller. Vi själva äter iofs godis men det gör vi då såklart när Hilmer lagt sig. Så småningom kommer han få äta det på fredag eller lördag men det får dröja. 

Chips eller saltapinnar har han fått smaka på kalas och vid påsk. 

Sylt får han på pannkakor och ketchup på korv.


Tycker egentligen varken bu eller bä när det gäller socker och barn men för mig är det självklart att det finns vissa gränser när det kommer till mängd. 

Kommentarer :

#1: Laura

Även här tänker jag ungefär lika som dig. När han får något sött brukar jag ofta försöka ge det i samband med en måltid, t.ex. direkt EFTER middagen för att hans aptit inte ska bli förstörd och för att skona hans tänder. En grej som jag har lite svårt med här i Turkiet är då det trugas sötsaker och snacks överallt till barnen, av pensionärer i parken till exempel, alltså främmande människor. Extra jobbigt då Mert är både ägg- och nötallergiker, så jag försöker lära honom aldrig äta något han får av andra utan att fråga mig. En gång gav en tandläkare en slickepinne (klubba) till Mert! 😂

Svar: Haha skön tandläkare :D! Här får man ju bannor om man ammar på natten när barnet är 1 ;)
Jennie

skriven

Kommentera inlägget här :